Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nederländsk biogeokemist ny hedersdoktor i naturvetenskap

Porträtt. Foto.
Caroline Slomp är ny hedersdoktor i naturvetenskap.

Caroline Slomp är en produktiv och folkbildande biogeokemist. Nu har den nederländska forskaren även utsetts till hedersdoktor vid naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet.

Caroline Slomp är professor i geomikrobiologi och biogeokemi vid Radboud Institute of Biological and Environmental Sciences, samt i marin biogeokemi vid Utrecht University. Hon är främst känd för sitt arbete med hur grundämnen cirkulerar i marina miljöer, särskilt hur moderna och forntida miljöer reagerar på miljöförändringar. I sin senare forskning har hon även studerat hur grundvattenutflöde från havsbottnen för med sig näringsämnen till kustnära havsområden och hur bakterier kan användas för att generera energi från avloppsvatten.

– Jag är mycket hedrad över att ha fått denna hedersdoktorstitel från Lunds universitet. Jag har haft flera framgångsrika samarbeten med forskare från naturvetenskapliga fakulteten, säger Caroline Slomp.

Under sin karriär har Slomp etablerat ett tvärvetenskapligt och internationellt erkänt forskningsprogram. Hennes forskargrupp är inriktad på marina miljöer med låg syrehalt, så som dagens Östersjön, Svarta havet, Arabiska havet och Atlanten under krita (en geologisk period som varade för 145–66 miljoner år sedan). Forskningen är bred och omfattar olika områden som markkemi, marin geokemi, paleoceanografi och biogeokemisk modellering. Hon har använt synkrotronbaserade tekniker för att lokalisera bildning av mineraler i marina sediment, men också för analys av fasta faser av järn, mangan och fosfor. Slomps forskargrupp har lyckats rekonstruera fosfor-, kväve- och kolcykler från sedimentarkiv över tidskalor från dagar till miljontals år.

– Den här forskningen har starka praktiska tillämpningar och belyser de potentiella utmaningar som är förknippade med bioingenjörslösningar för att syresätta Östersjöns syrefria vatten, säger Daniel Conley, geologiprofessor vid Lunds universitet.

Caroline Slomp har inte bara en diger publikationslista utan uppvisar också exceptionellt ledarskap inom det vetenskapliga samfundet. Hon har varit och är redaktör för en rad betydelsefulla tidskrifter. Hon deltar i nationella och internationella kommittéer, organiserar vetenskapliga sessioner och bidrar till sommarskolor och avancerade utbildningsmoduler för nästa generation forskare. Caroline Slomp har nära band till geologiska institutionen i Lund – ett samarbete som pågått i över 20 år och resulterat i en rad vetenskapliga artiklar.

– Vi är glada att knyta professor Caroline Slomp till oss. Hon är en internationellt ledande biogeokemist som har samarbetat med ett flertal Lundaforskare bland annat i projekt om Östersjön. Hon har dessutom gjort stora undervisningsinsatser för doktorander och postdoktorer hos oss, säger Per Persson, dekan vid naturvetenskapliga fakulteten.

Text: Johan Joelsson.